Buitenland

Hugo Chávez overleden

05-03-2013 23:04

De Venezolaanse president Hugo Chávez is op 59-jarige leeftijd overleden. Dat heeft vice-president Maduro zojuist bekendgemaakt. Chávez had kanker en werd daarvoor de laatste tijd verschillende malen in Cuba behandeld. Chávez werd 59 jaar.

De gezondheid van Chávez was al ernstig verslechterd door een longinfectie. Hij werd verpleegd in een ziekenhuis in Caracas. Chávez was president van Venezuela sinds 1999 en was zowel nationaal als internationaal omstreden. Hij claimde dat hij het socialisme van de 21e eeuw had uitgevonden, waarvan vooral de armen moesten profiteren. Hij verzette zich tegen privatiseringen en andere liberale ideeën en vooral ook tegen de Verenigde Staten.

Amin, Mugabe en Ahmadinejad

Chávez stond bekend om zijn bizarre uitspraken. In november 2009 prees hij collega-dictator Idi Amin. Ook was hij lovend over de beruchte terrorist Carlos ‘De Jakhals’, en prees hij Robert Mugabe en Mahmoud Ahmadinejad.

Nederland vreesde invasie van Chávez

Chávez heeft meermaals gezegd een oogje te hebben op de Nederlandse Antillen. In 2011 bleek uit Wikileaks-documenten dat Nederland zich in 2005 grote zorgen maakte over een mogelijke militaire inval van Venezuela op de Nederlandse Antillen. “Als we er morgen zouden vertrekken, zijn ze de volgende dag onderdeel van Venezuela”, zei toenmalig minister Bot van Buitenlandse Zaken tegen de Amerikaanse ambassadeur Sobel.

Meer lezen over Hugo Chávez? Eind vorig jaar stond in Vrij Nederland een groot profiel: Hugo Chávez: De Overlever.