Bladen

Hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad ziek thuis

11-02-2013 14:46

Het aftreden van paus Benedictus XVI is groot nieuws, maar d’r is nog veel meer leed in katholiek Nederland: de omstreden hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad zit al maanden ziek thuis. Mariska Orbán-de Haas is al sinds november niet meer op haar werk verschenen in Den Bosch.

De zwangere De Haas heeft stress vanwege eerdere doodsbedreigingen. “Haar kind groeide niet hard genoeg en daarom heeft ze consigne gekregen”, zegt plaatsvervangend hoofdredacteur Henk Rijkers.

Tim Ribberink

In november moest ze onderduiken nadat ze werd bedreigd. Metro-columnist Luuk Koelman schreef een fakecolumn waarin hij zich voordeed als De Haas en haar grievende teksten liet schrijven over Tim Ribberink, een scholier die zelfmoord pleegde. “Mariska de Haas komt zeker terug, maar moet  nu rust hebben vanwege  die zwangerschaps-complicatie”, zegt Rijkers.

De plaatsvervangend hoofdredacteur is ‘verrast’ door de aankondiging van de paus dat hij aftreedt. “Het past wel in de koele en rationele benadering van hem. De paus heeft eerder aangegeven dat hij het goed vindt dat mensen aftreden als ze lichamelijk niet meer in staat zijn om hun functie uit te oefenen.”

Doofpotaffaire

Een mogelijke andere oorzaak voor het plotselinge aftreden, zoals een doofpot affaire rondom kindermisbruik of een financieel schandaal, ziet hij niet. “Daar heb ik géén aanwijzingen voor”, zegt Rijkers. Het weekblad komt in de week van het aftreden – op 28 februari – met een extra editie  met een terugblik op het pontificaat van Benedictus XVI.

Update: columnist Luuk Koelman voelt zich niet schuldig. “Ik zou niet weten waarom eigenlijk, ik kan hier echt helemaal niks mee”, laat Koelman telefonisch weten.