Binnenland

KNVB wil vrije meningsuiting scheidsrechters verbieden

25-01-2013 08:01

Terwijl de KNVB in het betaald voetbal na het tragische incident rondom de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuijzen keihard werkt om meer respect in het voetbal te krijgen, gooit de amateursectie van de KNVB het over een geheel andere boeg. De bond roept één van haar leden op te stoppen met het uiten van bepaalde “kwetsende” meningen op Facebook. Blijft het uiten van die meningen doorgaan, dan voelt de bond zich genoodzaakt het bewuste lid te royeren. Zo blijkt uit een e-mail (pdf) die in het bezit is van ThePostOnline.

‘Uw meningen stroken niet met die van de KNVB’

ThePostOnline-columnist Hans van der Liet is scheidsrechter en voorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Amsterdam (SVA) en behoorlijk actief op Facebook. Hier uit hij geregeld zijn mening over met name de Nederlandse politiek.

Zo vroeg hij zich gisteren bijvoorbeeld op het sociale medium af of “het partijkantoor van de PvdA de Herengracht al heeft ingeruild voor een modaal pand in Bos & Lommer”.
Ook blijkt uit zijn berichten dat de PVV zijn politieke voorkeur geniet.

Schijnbaar is niet iedereen even blij met Van der Liet’s berichten op Facebook. De KNVB ontving, zo schrijft de bond aan Van der Liet, “diverse klachten” over zijn berichten. “Bij bestudering van deze uitlatingen constateren we dat deze ook indruisen tegen de waarden waarvoor de KNVB staat. Zo vinden wij dat voetbal er is voor iedereen. Hierin spelen huidskleur noch etnische afkomst een rol. Daarnaast doelen wij op respect voor elkaar. Zonder respect geen voetbal,” aldus de KNVB.

De meningen van Van der Liet en de bond liggen duidelijk ver uit elkaar. En voor de KNVB is dat een probleem, zeker gezien het voorzitterschap van Van der Liet bij de SVA. De SVA is een onderdeel van een aan de KNVB gelieerde partner.

De bond onderschrijft weliswaar dat Van der Liet zijn meningen op Facebook uit als privépersoon, en niet als voorzitter van de SVA, maar toch wil de grootste sportbond van Nederland dat Van der Liet stopt met het uiten van zijn mening op Facebook. De KNVB: “Concreet dringen wij er bij u op aan voortaan bedoelde beledigende en/of kwetsende uitingen achterwege te laten.”

Maar de KNVB gaat nog een stapje verder. Want hoewel de bond onderschrijft dat iedereen in Nederland recht heeft op de vrijheid van meningsuiting, ligt dat in dit geval toch net iets anders, zo blijkt uit het schrijven van de KNVB:

“Eenieder heeft een recht van vrije meningsuiting en moet dit kunnen hanteren. Uw meningen en gevoelens stroken echter niet met die van de KNVB. Wij zijn dan ook van mening dat het moment is gekomen om ons hiervan te distantiëren. Wij hopen dat u ons verzoek respecteert en afziet van verdere beledigende en kwetsende uitingen. Mocht dit niet het geval zijn, dan zullen wij moeten overwegen of een lidmaatschap bij de KNVB in onze ogen nog wenselijk is.”

Niet blij met toon van KNVB

Van der Liet is –to put it mildly– niet te spreken over het schrijven dat hij van zijn bond heeft mogen ontvangen. Hij schreef een reactie aan het bestuur van de KNVB, waarin staat dat hij een dergelijk ultimatum door zijn bond niet accepteert: “Mijn vrijheid van meningsuiting is mij liever dan het lidmaatschap van de KNVB; wellicht dat u zich heeft vergaloppeerd in de onjuiste aanname dat het omgekeerde het geval zou zijn.”

Van der Liet heeft zich per direct uitgeschreven bij zijn voetbalclub, waar hij actief was als scheidsrechter. Daardoor is hij automatisch ook geen lid meer van de KNVB.

De ontgoochelde Van der Liet is bovendien niet blij met de toonzetting van de bond in haar schrijven. “Ik werp de in uw brief gedane suggestie verre van mij, dat ik zou menen dat huidskleur en etnische afkomst  een rol spelen bij de beantwoording van de vraag wie er aan voetbal mogen deelnemen en ervan genieten. Die insinuatie is onjuist en infaam”, zo schrijft hij.

Ook geeft Van der Liet aan dat hij in de nasleep van de dood van grensrechter Nieuwenhuijzen diverse interviews gaf over het geweld tegen scheidsrechters. Volgens Van der Liet kreeg hij juist veel waardering voor zijn genuanceerde en correcte stellingnames en presentatie van standpunten.

De voetbalbond heeft nog niet gereageerd op het schrijven van Van der Liet.

briefKNVB