Binnenland

Nieuwe verslavingskliniek Utrecht open zonder vergunning

24-01-2013 15:40

Met update – De grootste verslavingskliniek van West-Europa, notabene midden in de binnenstad van Utrecht, heeft officieel geen vergunning om de deuren te openen. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

Kliniek Victas, voorheen Centrum Maliebaan, zou onterecht gebruik hebben gemaakt van een brandveiligheidsvergunning. Dit met medeweten van de gemeente.

Omdat volgens de gemeente “de brandveiligheid niet ter discussie staat” legt zij de kliniek geen strobreed in de weg. Dit terwijl de brandveiligheidsvergunning van Victas pas over zes weken officieel geldig is.

Die zes weken zijn er juist voor bedoeld om omwonenden met bezwaren de tijd te geven in beroep te gaan tegen het uitreiken van de vergunning.

Brandalarm

Er zijn dan ook bewoners die de nodige bezwaren hebben. Zo zou het brandalarm veelvuldig afgaan terwijl er niets aan de hand is maar de smalle straatjes van de historische binnenstad vervolgens wel vol staan met brandweerwagens.

De verslavingskliniek is al vele jaren een heet hangijzer voor de links progressieve Utrechtse gemeenteraad. Vooral het feit dat het ding midden in de toch al propvolle binnenstad wordt gebouwd, waar de vele omwonenden mogen rekenen op zo’n 15.000 patiëntbewegingen per jaar, wekt tot nu toe veel woede.

Ook de overlast door de bouwwerkzaamheden heeft vele omwonenden inmiddels uit hun huizen verjaagd.

Update 25/1/2013 – Wethouder Gilbert Isabella (PvdA) biedt zijn excuses aan. Opmerkelijk genoeg niet aan de bewoners. Zijn excuses zijn aan de verslavingskliniek gericht.

Isabella