Binnenland

Haags raadslid Arnoud van Doorn aangehouden

23-01-2013 13:39

MET UPDATE – De politie van Den Haag heeft dinsdag het gemeenteraadslid Arnoud van Doorn opgepakt op verdenking van het lekken van geheime stukken naar het  het Algemeen Dagblad. De politie kwam het lek op het spoor dankzij een ander lopend onderzoek naar het gemeenteraadslid. Eind vorig jaar werd er bij de politie gemeld dat hij softdrugs zou verkopen aan kinderen tussen de 14 en 15 jaar.  In het kader van dit onderzoek werd zijn telefoon getapt. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie aan ThePostOnline. Oud-PVV’er Arnoud van Doorn – inmiddels vrijgelaten – ontkent de handel in softdrugs, het Openbaar Ministerie zegt dat hij bekend heeft.

De geheime stukken gingen over een mogelijke aankoop van het World Forum door de gemeente Den Haag. Op basis van de geheime documenten schreef de betrokken journalist een artikel in het AD/Haagsche Courant. De gemeente Den Haag deed vervolgens aangifte. Daaruit bleek dat Van Doorn aan een journalist vertelde waar hij in zijn fractiekamer de geheime informatie kon vinden over de mogelijke verkoop van het Haagse World Forum en gaf hij hem zijn toegangspas.

Van Doorn verkocht softdrugs aan minderjarigen

SoftdrugsVan Doorn heeft een volledige bekentenis afgelegd over de telefoongesprekken met de journalist en het verstrekken van zijn toegangspas van het Haagse Stadhuis aan deze journalist. Van Doorn vindt dat de stukken ook openbaar moesten zijn voor de burgers.  Ook bekende Van Doorn volgens het OM softdrugs aan minderjarigen te hebben verkocht. Van Doorn ontkent dat.

De journalist die het artikel schreef, is woensdagochtend 23 januari op het politiebureau uitgenodigd voor verhoor. Hij is niet aangehouden. De journalist wordt verdacht van diefstal van stukken uit het gemeentehuis. Hij beriep zich tijdens het verhoor, dat ook werd bijgewoond door zijn advocaat, op zijn zwijgrecht. Het OM heeft nog niet besloten of de journalist wordt vervolgd.

Van Doorn werd in december 2011 uit de Haagse PVV-fractie gezet nadat er onregelmatigheden in de boekhouding waren aangetroffen.

Update 15.20 uur – De aangifte voor drugshandel is volgens Van Doorn gebaseerd op een misverstand. Hij was naar eigen zeggen bezig met een undercoveractie waarmee hij wilde achterhalen wie de drugsdealer was van probleemjongeren in de binnenstad van Den Haag. “Ik deed mijzelf voor als drugsdealer om het vertrouwen van de jongeren te winnen”, aldus Van Doorn tegen Omroep West.