Buitenland

Obama’s inauguratie: de eed, de speech, Beyoncé en de bals

22-01-2013 15:47

De four more years van Barack Obama zijn begonnen. Bertine Moenaff was getuige van Obama’s tweede inauguratie en zet de hoogtepunten van alle feestelijkheden op een rijtje:

De eed: een toneelstukje

Officieel is de eed voor de tweede termijn van president Barack Obama al op zondag afgelegd, dus wat er zich gisteren afspeelde mag gerust een toneelstukje worden genoemd. Maar dat mocht de pret niet drukken voor de geschatte 800.000 mensen die zich in alle vroegte in Washington DC verzameld hadden. Het waren niet meer de hysterische taferelen van vier jaar geleden waar 1.8 miljoen man op afkwam en toen de spanning voor iedereen voelbaar was.

obama 2013 fans

De sfeer zat er desalniettemin goed in voor nog eens vier jaar Obama. Grote vraag in het publiek: Zou Obama de eed nu wel feilloos uit zijn strot krijgen, in tegenstelling tot vier jaar geleden? Niet helemaal dus, er werd een klein slippertje gemaakt met ‘United State’ in plaats van United States. In 2009, toen Obama de officiële eed wel gewoon op de dag van 21 januari kon afleggen (want geen zondag), moest het hele riedeltje voor alle grondwettelijke zekerheid achter de schermen gewoon nog een keer overnieuw omdat opperrechter John Roberts en Obama samen niet uit hun woorden kwamen.

Gelukkig ging de officiële beëdiging op zondag wel helemaal volgens het boekje. First Daughter Sasha Obama: “Good job dad. You didn’t mess up.”

http://www.youtube.com/watch?v=2TvTqIQ3qUc

De speech: ruim baan voor gay rights

Behalve inauguratiedag was het ook Martin Luther King dag. Obama eerde de zwarte burgerrechtenactivist door de ceremoniële eed af te leggen op onder andere diens persoonlijke bijbel en minderheden waren tevens een centraal thema in de speech. De historische frase ‘all men are created equal’ uit Amerika’s onafhankelijkheidsverklaring werd met luid gejuich begroet, en progressieve stokpaardjes als immigratiehervorming en de gelijke behandeling van vrouwen en homo’s konden op enthousiast applaus rekenen.

http://www.youtube.com/watch?v=zncqb-n3zMo

Historisch hoogtepunt uit de speech was wel de expliciete benoeming van LGBT-rechten als onderdeel voor de strijd voor gelijkheid voor iedereen: “Our journey is not complete until our gay brothers and sisters are treated like anyone else under the law – for if we are truly created equal, then surely the love we commit to one another must be equal as well.” Obama heeft vorig jaar als eerste Amerikaanse president ooit zijn persoonlijke steun uitgesproken voor het homohuwelijk. Historisch inderdaad, maar een uitspraak waar verder geen concrete acties aan verbonden waren. Obama wilde de openstelling van het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht overlaten aan de staten en zich er verder zelf niet mee bemoeien. In zijn tweede inauguratie speech leek er echter wel een oproep tot actie te zitten. Want, aldus Obama over gelijkheid voor iedereen: “these truths may be self-evident, they have never been self-executing.” Transcript van de hele speech hier.

Het volkslied: Beyoncé steelt de show

Eindeloos herhaald op de nieuwszenders tot mensen er gillend gek van werden: het Amerikaanse volkslied vertolkt door niemand minder dan Beyoncé, vriend van de show. Voormalig American Idol winnares (en voormalig Ron Paul aanhanger) Kelly Clarkson was er ook om My Country ‘Tis Of Thee ten gehore te brengen.

Update: Beyoncé heeft geplaybacked! For shame!

Het inauguratie bal: extra toneelstukje voor het plebs

Ook aan de bals kon je duidelijk merken dat het andere tijden zijn. Waar er vier jaar geleden nog maar liefst tien officiële bals waren, waren er nu slechts twee, want crisis. The place to be was het Commander in Chief bal voor in totaal 5.000 genodigden waar je schouder aan schouder kon staan met allerlei celebs en vermaakt werd door onder andere Alicia Keys, Katy Perry en Usher. Voor het plebs waren er 25.000 kaartjes beschikbaar voor het tweede bal dat in hetzelfde Washington Convention Center werd gehouden, maar met een beduidend mindere ambiance: betonnen vloer, geen zitgelegenheid en dus poepchagarijnige meisjes die zich geen raad wisten op hun torenhoge hakken, en het enige wat er te snaaien was waren gortdroge zoutjes. Wel optredens van onder andere Stevie Wonder, John Legend en als uitsmijter de rockband Soundgarden. Een verrassende keuze, maar effectief genoeg om de zaal voor twaalven leeg te laten lopen, met het zwarte volksdeel voorop.

Maar waar je het dan voor deed voor 60 dollar per kaartje: de President en de First Lady zien dansen, kussen en knuffelen op Al Greens Let’s Stay Together gezongen door Jennifer Hudson (Obama’s eigen versie hier). Heel kort maar en zonder speech zoals op het Commander in Chief’s bal. Maar wel precies dezelfde dans op hetzelfde nummer met dezelfde Jennifer Hudson. Nog een toneelstukje dus. Goeie show, dat wel.

http://www.youtube.com/watch?v=BG8tYTckBpc