Buitenland

103 jaar cel voor kindermisbruik

22-01-2013 20:53

Ultra-orthodoxe begeleider Nechemya Weberman is vandaag in New York veroordeeld voor 59 misdrijven, waaronder het seksueel misbruiken van een minderjarige. Hij zal de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen. Weberman was mentor op een school binnen een Chassidische gemeenschap in New York, genaamd de Satmar.

Meisje werd jarenlang misbruikt

Het slachtoffer werd vanaf haar twaalfde tot haar vijftiende misbruikt in het kantoor van Weberman. Zij was destijds door de school naar de mentor gestuurd, omdat zij vragen zou hebben gesteld over haar geloof en omdat zij zich onzedig zou kleden. Weberman was geen gediplomeerde mentor, maar werkte al tientallen jaren binnen de orthodoxe gemeente en behandelde vele gezinnen. Uit angst om buitengesloten te worden, durfde het slachtoffer jarenlang niet over het misbruik te spreken.

Slachtoffer kreeg geen enkele steun vanuit de gemeenschap

De Satmar is de grootste orthodoxe gemeenschap buiten Israel, ruim 250.00 joden leven in deze extreme religieuze groep. Zij leven onder strenge regels en mogen geen contacten hebben met de seculiere wereld. De gemeente heeft eigen ambulances, politie en rechtbanken. Het slachtoffer kon op geen enkele steun rekenen vanuit de gemeenschap. Zo werd een aantal leden gearresteerd omdat zij het slachtoffer chanteerden om de aanklacht in te trekken. Ook maakten zij foto’s van het meisje tijdens haar verklaring in de rechtbank en zetten die vervolgens op twitter.