Binnenland

WOB: feitelijke resultaten van het wietpasbeleid

18-01-2013 12:00

Vorige maand heeft ThePostOnline met een WOB-verzoek aan de politie Limburg-Noord gevraagd om (we citeren) “informatie rond arrestaties en bekeuringen naar aanleiding van drugsoverlast, drugsbezit en drugshandel, in de jaren 2010, 2011 en 2012, in het kader van een onderzoek naar de wietpas.” De politie Limburg-Noord gaat over Venlo en omstreken.

Het WOB-verzoek hadden we eigenlijk naar Maastricht willen sturen, omdat dat toch de stad is waar het afgelopen jaar het meest om de invoering van de wietpas te doen is geweest. Maar helaas heeft de politie Limburg-Zuid geen faxnummer op haar website staan, dus is het Limburg-Noord geworden. Faxen is uiteraard nog steeds hip in politieland, email is veel te digitaal.

De feiten

Je zou niet denken dat de politie tijd heeft om dit soort onzinverzoekjes te behandelen met al die boeven die ze nog moeten vangen, maar wonder boven wonder kregen we binnen vier weken keurig antwoord. Waarvoor hulde. Zie het resultaat hieronder:

WOBantwoord

Het tabelletje dat de politie heeft toegestuurd liegt er dus niet om:

  •  In 2011 bedroeg het aantal incidenten door drugsoverlast nog 950, na invoering van de wietpas in 2012 is dit opgelopen naar 1544.
  •  Waar in 2011 nog 190 incidenten te maken hadden met softdrugsbezit, waren dat er in 2012 maar liefst 318.
  •  Incidenten betreffende handel in softdrugs zijn ten slotte verdrievoudigd: Van 94 in 2011 naar 334 in 2012.

Conclusie: De wietpas helpt niet tegen drugsgerelateerde overlast, maar werkt juist averechts. Eigenlijk is dit een beetje een deur intrappen die al wagenwijd open stond, maar wat extra cijfers om deze conclusie te ondersteunen kunnen natuurlijk nooit kwaad.

Niets veranderd

Op 19 November 2012 is de wietpas gelukkig alweer afgeschaft. Dit werd gepresenteerd als een grote overwinning van het nieuwe kabinet: “Weg met dat nazistische wietbeleid van Bruin I!”

Minister Opstelten leek bakzeil te halen. Niets bleek helaas minder waar. Het ‘ingezetenencriterium’ blijft namelijk wél van kracht. Je hoeft weliswaar geen lid meer te worden van de coffeeshop die je wilt bezoeken (zoals het geval was met de wietpas), maar je moet nog wel een bewijsje meenemen dat je in Nederland woonachtig bent. Zo niet, dan kom je er niet in.

De kern van het beleid blijft dus dat toeristen de coffeeshop niet in mogen en hun heil zullen moeten zoeken bij straatdealers. En dat gaat dus weer meer overlast veroorzaken.

De vraag is nu: als iedere willekeurige student deze informatie in een luttele vier weken kan achterhalen, waarom blijft minister Opstelten dan volhouden dat dit strengere wietbeleid een groot succes is? De cijfers zijn duidelijk zat. Dat kan nu iedereen zelf ook zien.

Update: GroenLinks gaat Kamervragen stellen over dit nieuws.