Buitenland

Pakistan staat in brand

15-01-2013 13:18

Ik weet niet of u het is opgevallen maar één van de belangrijkste revoluties in jaren is nu op dit moment gaande. In een land van 180 miljoen inwoners met nucleaire wapens welteverstaan. Pakistan is het gemoord van de regering, de Verenigde Staten en de Taliban helemaal zat.

Men maakte op 23 december al bekend dat als de elite het land niet wilde democratiseren ze 15 januari terug zouden komen. Maar het feit dat er op 23 december 5 miljoen Pakistani de straat op gingen is totaal aan onze media voorbij gegaan. Bultrug Johanna(es) was veel nieuwswaardiger.

Oppakken Pakistaanse premier

Maar de Pakistani zijn terug en zoals verwacht heeft de regering geen macht willen overdragen. De poep raakte helemaal de ventilator toen het Hooggerechtshof van Pakistan opriep om de Pakistaanse premier op te pakken.

Sporadisch komen er nu mediaberichten door dat de Pakistaanse Premier wordt gearresteerd maar de voorpagina van www.nos.nl staat vooral vol met sneeuw, net als andere voorpagina’s in de rest van de media. Dat het sneeuwt hadden we al door NOS, maar bedankt voor deze headsup.

Navelstaren

Het navelstaren van Nederlanders ten voeten uit: ergens in het hoekje kun je lezen dat de premier van Pakistan wordt opgepakt. Dit zou een grote streep door de rekening zijn van het westen want Pakistan is van essentieel belang in de oorlog met Afghanistan.

Maar de constante dronestrikes lijkt ook tot blowback te leiden voor Obama en de zijnen. De Pakistani zijn ziek van de oorlog en onrust die door de Amerikanen en de NAVO vanuit Afghanistan over hun grenzen spillen.

Taliban

Pakistan is een kruitvat dat op ontploffen staat maar er is amper aandacht voor. Zo zijn afgelopen weken de spanningen tussen India en Pakistan in Kasjmir ook weer opgelopen. Twee kemphanen in bezit van nucleaire wapens moet toch geen fijne gedachte zijn.

Het goede nieuws? Het goede nieuws is dat de Taliban ook uitgekotst wordt door Pakistani sinds de moordaanslag op Malala en de moord op polio artsen. Het wordt dus heel spannend in Pakistan waar wapens en geweld de normaalste zaak van de wereld zijn. De markten zijn trouwens niet voor democratie in Pakistan.

Dit is wellicht een informatie-overflow, maar het mag wel eens een keer want voor de rest lijdt de Nederlandse media vooral aan een enorm informatiegebrek .

Followadvies voor twitteraars: @umarmirza en @faisalmirza.

Foto: Umar Mirza.