Binnenland

Rechtszaak: moeder coke-snoepende baby betuigt spijt

10-01-2013 15:00

Een baby van zestien maanden oud die van een portie cocaine snoept, terwijl moeder boven staat te douchen: daar komt gedonder van. De drugs uit het thuislaboratorium bezorgden het kind stuiptrekkingen met schuim op -en bloed uit zijn mond. Tijdens de Pro Forma zitting werd bepaald dat de 22-jarige moeder tot de inhoudelijke behandeling van de zaak vast blijft zitten. Maar volgens de advocaat van de verdachte heeft justitie de verkeerde te pakken.

De oom van verdachte sprong op toen Alison R.M. de rechtszaal binnenliep. Er werd naar elkaar gezwaaid en nog enkele malen keek Alinson R.M. naar hem om. Hij was het enige familielid dat aanwezig was en de verdachte kon zijn steun goed gebruiken.

Witwassen

Volgens de officier van justitie is zij namelijk schuldig aan het medeplegen van onder meer de bereiding en handel van cocaine en het witwassen van 60.300,- euro. Het meest schokkende is dat haar zoontje van zestien maanden oud thuis aan de chemicaliën heeft gezeten toen zij boven onder de douche stond. Het mannetje werd ernstig ziek en moest op de intensive care worden opgenomen.

Mr. Koopman, advocaat van de verdachte, bevestigt dat de baby kruipend door het thuislaboratorium aan de drugs heeft gezeten, maar noemt de gang van zaken “een ongeluk” waar slechts één persoon schuldig aan is en dat is de partner van Alison R.M., tevens de vader van het kind.

Drugslaboratorium

Maar aangezien deze man voortvluchtig is zal zonder zijn verklaringen bewezen moeten worden dat de 22-jarige moeder schuldig is aan het medeplegen van de strafbare feiten. En dat is volgens mr. Koopman niet het geval.

“Mijn verdachte heeft een brein dat niet geheel tot volledigheid is gekomen, waardoor ze verminderd toerekeningsvatbaar is. Tegen haar machoman was ze niet opgewassen, het was zijn drugslaboratorium. Door haar gebrekkige ontwikkeling kon ze de situatie niet goed overzien, waardoor het kind alleen met de drugs werd achtergelaten. Van een nauwe en bewuste samenwerking kan geen sprake zijn geweest.”

Psychologische rapportages

Ook betreurde mr. Koopman het feit dat de psychologische rapportages nog niet afgerond- en aan het dossier toegevoegd zijn. De rapportages zouden de gebrekkige ontwikkeling van verdachte kunnen onderschrijven.

Alison R.M. vertelde de rechtbank in tranen dat ze niet wist hoe ze de situatie met haar verkeerde man moest aanpakken. Ze betuigde haar spijt, voornamelijk aan haar zoontje dat zo ziek was geworden en sprak de hoop uit snel weer met hem herenigd te worden. Het zoontje kan bij haar tante komen wonen, die al door Jeugdzorg gescreend is.

Belang van samenleving

Maar voorlopig blijft Alison R.M. vastzitten. De rechtbank sprak van een verdenking van ernstige feiten en de betrokkenheid van verdachte zou onder andere uit sms’jes blijken. Er dient meer onderzoek plaats te vinden voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. De door mr. Koopman voorgestelde schorsing van de voorlopige hechtenis werd afgewezen. Het persoonlijk belang van Alison R.M. weegt niet zwaarder dan het belang van de samenleving en dus blijft zij tot de zittingsdag op 18 maart in voorarrest.

De oom van Alison R.M. zal er ook zijn. Hij toverde nog een foto op zijn telefoontje tevoorschijn waarop een jong vrolijk ventje te zien was. “Gelukkig is hij weer hersteld en gezond. Het jochie maakt het tenminste goed.”