Katja gaat in onwikkelingshulp (en ander ochtendnieuws)

29-11-2012 08:44

Katja Schuurman helpt Lianne Ploumen. Boris Johnson steunt The Sun, voetbal is levensgevaarlijk en GroenLinks wordt weer Groen én links en andere opzienbarende ochtendfeiten.

Katja gaat in ontwikkelingshulp

Bij DeJaap hebben veel mensen een mening. Katja Schuurman heeft er ook één, en best een goed onderbouwde eigenlijk. Die gaat over ontwikkelingshulp en ze komt die opinie met ons delen op Tedx, die speakers-corner die jaarlijks in de Westergasfabriek wordt gehouden. Simpel gezegd, komt haar verhaal – Katja is medeoprichter van Return to Sender – hier op neer: handel is de motor van vooruitgang, niet subsidies aan arme mensen, want dat kan ‘gemakzucht in de hand werken.’

Ouders lezen dood dochter op Facebook

Mark Zuckerberg doet ook in doodannonces en die bereiken de nabestaanden soms eerder dan een bericht over het overlijden van een familielid. De 17-jarige Jamine Benjamin, een studente in Atlanta, werd vermoord en lag dood in haar bed op de campus. Ze werd gevonden waarna vrienden een bedroefd bericht postten. Die lazen de ouders, nog voordat de universiteit contact had opgenomen. Die ouders zijn boos.

Boris Johnson is voor vrije pers met uitwassen

Kijk, dat hoor je niet vaak meer. Gezagsdragers die gek zijn op de vrije pers. Boris Johnson, de conservatieve rock ‘n roll burgemeester van Londen, vindt dat de heksenjacht op journalisten nu wel voldoende is geweest. ‘It is one of the glories of this country that we have a free exuberant and sometimes feral press. They keep public life much cleaner than many other places in the world – and that makes this contry a wonderful place to live and invest in.

Hoe wordt u een Franse mademoiselle?

Heerlijk how to boek voor vrouwen die zich willen meten met Franse dames die altijd dun en welgemanierd zijn. Geraldine Lepere heeft een handig etiquetteboek geschreven. Enkele lessen: kom altijd te laat, maar nooit te. Neem geen slechte wijn mee en doe geen ‘toeristenkleren’ aan. En ten slotte: als een man u complimenteert, betekent dat niet dat hij u wil beminnen, maar betekent dat dat hij u aantrekkelijk vindt.

Automarkt is ‘depressief’

De Auto Rai gaat niet door, want de automarkt in West-Europa is ‘zeer, zeer, moeilijk’, zegt Mark Fields van Ford. De ‘depressie’ houdt nog wel even aan.

Thomas Cooke verliest half miljard

Als u het zelf kunt vinden op internet, waarom dan nog iets regelen via een middleman? Reisorganisatie Thomas Cooke produceerde over het laatste boekjaar een verliest van 1,3 miljoen pond. Per dag. Een dikke half miljard. Het bedrijf heeft nog vertrouwen in de toekomst, maar een kaasschaaf aan kostenbesparing zal niet genoeg zijn.

Voetbal is linke sport

Stoke City-spits Peter Crouch is gisteravond bijna flauwgevallen, toen hij ontdekte dat er drie tanden uit zijn mond waren geslagen in een duel. De lange spits kreeg per ongeluk een arm in zijn gezicht van verdediger Fabricio Colocinni van Newcastle United. Voetbal is link. Vorige week moest een Dortmund-speler met een gebroken neus van het veld nadat Ajax middenvelder Enoh hem – zonder opzet – een arm in zijn gezicht slingerde nadat hij een achtervolging wilde inzetten.

Meer – veel tragischer- voetbalnieuws: een 12-jarige jongetje overleed op het veld.

Diva gedrag Jlo is extreem.

Wilde zij nu alleen blauwe M&M’s in de kleedkamer of was dat mevrouw Carrey? Hoe dan ook Jennifer Lopez is ook niet goed snik. Toen een steward in een vliegtuig vroeg of ze iets wilde drinken, keek ze niet om, maar wendde ze zich naar een assistent naast haar. Die moest een cola light met lemon bestellen. Voor alle JlO-haat – ‘the world’s fattest fatty fat fat bitch‘-  moet u hier zijn.

Kim Novak nu nog mooier

Twintig mooiste Hitchocks zijn schoongepoetst en worden aangeboden in een box. Kim Novak, de mysterieuze Madeleine uit Vertigo, komt nog beter tot haar recht, menen dvd-nerds, in de Volkskrant. ‘De desastreuze Dolby 5.1-mix die op eerdere dvd uitgaven allerlei overbodige toeters en bellen toevoegde is gelukkig vervangen door een veel decentere multi-kanaal soundtrack.’

GroenLinks wordt weer groen en links

Bram van Ojik vindt dat Groen Links weer groen en links, en ook een beetje pacifistisch moet worden. Je zou zeggen: dat was de partij toch al? Maar elke nieuwe baas heeft weer een nieuw liedje. Van Ojik wil een radicale vergroening, minder flexibiliteit op de arbeidsmarkt en geen militaire missies á la Kunduz.

Plus: géén enkele moord in New York

De filosoof Leibniz meende dat we in de beste mogelijke wereld leven. In New York is op maandag geen enkele moord gepleegd. De politie kon het zich niet heugen dat dit was gebeurd.