Foto’s: China’s eerste vliegdekschip

25-09-2012 20:14


(foto: PLAN via news.xinhuanet.com)

Het heeft even geduurd, maar vandaag stelde China eindelijk haar eerste vliegdekschip in dienst. De weg naar de eerste was lang. Een weg die ook nog niet ‘af’ is. Vooralsnog wordt (kan) er alleen met helikopters worden gevlogen vanaf deze Liaoning van de People’s Liberation Army Navy (PLAN). De vliegdekschipambitie begon voor China met snuffelen aan eentje voor de sloop. In 1985 werd de afgedankte Australische HMAS Melbourne -een vliegdekschip uit een aanpalende klasse van onze oude Karel Doorman– naar China gesleept om gesloopt te worden. Het slopen gebeurde vermoedelijk echter pas in 2002. Tot die tijd snuffelden Chinese techneuten en marinemensen er aan om ervan te leren.

Wat ze in de praktijk brachten op de in 1998 aangekochte (ex-Sovjet) Varyag van de Ukraïne, een van de twee Admiral Kuznetsov-klasse tyazholiy avianesushchiy kreyser (zware kruiser geschikt voor vliegtuigoperaties). De aangeschafte Varyag was haast net zo incompleet als hun eerdere snuffel-object, dus de afbouw en modernisatie nam jaren in beslag. In augustus vorig jaar begonnen de proefvaarten en na enige ‘valse starts‘ werd het schip dan vandaag in dienst gesteld. Nu nog leren vliegen vanaf zo’n ski-jump carrier. Katapults zitten er niet op, maar wel een hoekdek-landingsbaan met vangkabels.

De Admiral Kuznetsov van de Russische marine in 1996, met Su-33 jets aan boord

Varyag

PLAN Liaoning (foto: PLAN via news.xinhuanet.com)

Feest aan boord van de Liaoning eerder vandaag. De betekenis van de feestvlaggen vind je hier (foto: news.xinhuanet.com, waar een complete hi-res fotoreportage van het schip en de indienststelling)