Suarez: alles voor de winst

17-09-2012 21:00

Luis Suarez is een rat. Een fantastische voetballer maar ook een rat. Zuigen, irriteren en provoceren, het zijn allemaal synoniemen van Luis Suarez. Het maakt hem tot één van de mooiste voetballers om naar te kijken. Een type Van Bommel. Als hij bij jou club speelt draag je hem op handen, speelt hij bij je rivaal of tegenstander dan kan je hem wel schieten. <!–more–>

Liefdesbeetje
In Nederland vergaarde de Uruguyaan die status vooral bij Ajax. Natuurlijk ook in de tijd dat hij bij FC Groningen speelde liet hij zich wel eens theatraal vallen, versierde hij een penalty of maakte hij zelf een grove overtreding. Bij Ajax gebeurde dat in het kwadraat met als absoluut hoogtepunt, het in de nek bijten van Otman Bakkal, toen nog PSV’er. “Ik denk dat het een liefdesbeetje was,” zei zijn toenmalig trainer Martin Jol na afloop tijdens de persconferentie. Het liefdesbeetje kostte de spits een schorsing van zeven wedstrijden.

Hét moment van het WK
Suarez is een man die alles doet om te winnen. Hoe maakt niet uit, als het maar gebeurt. Dat toonde hij ook in de kwartfinale van het WK in Zuid – Afrika in de wedstrijd Uruguay – Ghana. Suarez speelde in de wedstrijd een heldenrol al zal dat in Ghana niet zo gezien worden. Het was al bijna in blessuretijd bij een 1-1 stand Ghana kopte de bal op het doel en die leek erin te gaan. Heel Accra vierde al feest maar rekende buiten Suarez. Die sloeg de bal namelijk met beide handen uit het doel. Hij werd met rood van het veld gestuurd maar Asamoah Gyan mistte de daarop volgende strafschop. De reactie van Suarez daarop is ongeveer het mooiste moment van het WK2010. In de gracht van het stadion loopt hij bijna huilend te balen totdat hij op de grote schermen ziet dat Gyan de penalty mist. Sporters moeten alles doen om te winnen, er is niemand die dat meer uitdraagt dan Luis Suarez, het maakt hem groots. Uruguay won de wedstrijd overigens met strafschoppen. Suarez offerde zichzelf op en miste de halve finale tegen Nederland.

Suarez vs.  Evra
Het hoogtepunt van onsportiviteit is volgens velen racisme en volgens de FA heeft Suarez zich daar vorig jaar schuldig aan gemaakt. Heel duidelijk bewijs dat hij Patrice Evra uit heeft gemaakt voor ‘nigger’ is er nooit gekomen maar toch werd hij voor acht wedstrijden geschorst. Bij de tweede ontmoeting tussen Manchester United en Liverpool vorig seizoen weigerde Suarez om een hand te geven aan de linksback van United. De ruzie was compleet. Zeker nadat Manchester die wedstrijd won en Evra het niet kon laten recht voor de neus van gifkikkertje Luis te gaan juichen.

Aanstaande zondag staan beide clubs weer tegen elkaar. Liverpool wil dat Suarez zijn excuses aan gaat bieden aan Evra en sommeert hem een hand te geven. Kan je iemand opdragen zijn excuses aan te bieden? Natuurlijk niet. De hele essentie van excuus is dat je er spijt van hebt. Suarez heeft die spijt nooit betuigd. Sterker nog hij ontkent in alle toonaarden Evra racistisch te hebben benaderd. Als Suarez zijn excuses aanbiedt zijn ze niets waard als hij niet eerst schuld bekend. Ik hoop dat hij het niet doet; alles voor de winst.