Sport

Geachte leden van de FIFA inspectiecommissie,

02-12-2010 14:00

Althans de overgebleven leden die nog niet gepakt zijn op corruptie en steekpenningen,

Namens Nederland willen wij u graag mededelen dat we na intern beraad en ondanks de vele overpriced billboards langs de snelweg besloten hebben dat we de bal lang genoeg hoog gehouden hebben. We leggen hem nu stil aan de voet en hebben besloten: U mag het wereldkampioenschap voetbal aan een ander geven.

Wij brachten Anne Frank in stelling in ons promotiefilmpje, Beckham zijn overleden opa. Die laatste staat de Britten ongetwijfeld dichter na aan het hart dan het meisje achter de boekenkast (waar ze ongetwijfeld geen ruimte had om tegen een bal te trappen, al was het maar omdat het te veel lawaai maakte) zo’n 65 jaar na dato bij ons. Geef het WK maar aan de Britten. Die lijden aan dezelfde opportunistische grootheidswaanzin als wij Nederlanders waar het op voetbal aan komt, dus in dat opzicht is het toernooi in goede handen aan de overkant van het Kanaal.

Oranjemateriaal
Waarom wij vlak voor het bekend maken van uw beslissing afstand doen van uw zegen aan ons nederige laaglandadres? Bij nader inzien blijkt dat het WK bij het Nederlandse volk niet voldoende leeft, maar eerder een soort weerstand oproept. Niet tegen het spelletje hoor, Nederland is dol op voetbal. We kennen zo’n beetje het grootste aantal leden van een voetbalbond in verhouding tot het aantal inwoners van het land ter wereld. Nederlanders mogen daarnaast een toernooi ook van harte aangrijpen om hun troosteloze volksbuurtjes op te sieren met vlaggen, vaandels en ander kleurrijk Oranjemateriaal. Uitbundig doen mag in Nederland namelijk alleen als iedereen het doet, dus grijpen we dergelijke sportevenementen met beide handjes aan om ons en masse volslagen te kakken te zetten, liefst zo internationaal mogelijk.

Het ligt dus niet aan het spelletje. Het is uw mentaliteit, heren FIFA, en uw belachelijke eisenpakket. Nederland is verschoond gebleven van corruptie omdat dat, volgens sportmarketeer Bob van Oosterhout, niet in onze moraal past. Althans, dat durfde hij met droge ogen te beweren op BNR hedenmorgen. Dat is natuurlijk baarlijke nonsens. De belastingvrijstelling die u eist, is namelijk in Nederland niet eens wettelijk toegestaan, maar wél als zodanig aan de Tweede Kamer voorgelicht. Noemt dat maar eens geen oplichting. Bovendien werd gezegd – terwijl men wist dat het níet zo was – dat het WK in Duitsland geld opgeleverd heeft, terwijl de oosterburen in de praktijk geld bijgelegd hebben. Natuurlijk hebben wij, braaf en naïef als we zijn, geen bruine enveloppen onder de tafel doorgegeven aan commissieleden tijdens copieuze diners. Nee, Hollanders zijn gehaaider: die flessen gewoon hun eigen volksvertegenwoordigers. Dat is het soort nationaal-opportunisme waar u onze voormalige premier Jan-Peter Balkenende wellicht wel eens over gehoord heeft: de VOC-mentaliteit, een handelsgeest waarin het verkopen van slaven gewoon ‘handel’ genoemd mag worden.

WK-bidders
Maar enfin, we dwalen af. In deze eeuw hebben wij als WK-bidders gewoon links en rechts wat mensen intern voor onze voetbalkar gespannen vanuit de gedachte dat wanneer we eenmaal het prestigieuze toernooi binnen gehengeld hadden, de politieke goedkeuring en noodgedwongen ombuiging van de regels en wetten waar we hier samen democratisch over hebben overlegd vanzelf wel zou volgen. Iedereen geniet tenslotte van Wuppies, Schreeuwshirts, plastic voetballen op autoantennes en trekhaken en – niet in de laatste plaats – van al die prachtig versierde straten, waar het witplastic tuinmeubilair buiten gesleept wordt om onder het genot van een koude Bavaria (pardon, Budweiser) samen met de buren naar het edele voetbal te schreeuwen.

Bij nader inzien willen we echter graag afzien van de organisatie van het WK 2018. Want tegenover al dat moois wat u te bieden heeft, staat een duidelijke weerzin tegen het afsluiten van snelwegen om voetballers op tijd op hun grasveld te bezorgen, het verbod op openlijke reclame van bedrijven die niet aan uw circus mee willen doen en tegen de vrijstelling van belasting en andere afdrachten, terwijl u wel van al onze toch al zo zwaar onder druk staande voorzieningen als snelwegen, openbaar vervoer en openbare ruimtes gebruik wilt maken. Het klopt inderdaad dat buitenlandse bedrijven die in Nederland hun omzet behalen, daar geen btw over af hoeven te dragen.

Sprinkhanenplaag
Maar die bedrijven claimen doorgaans geen snelwegen en dwingen ook andere bedrijven niet uit de vrije (advertentie)markt. Bovendien betalen die bedrijven wel voor het gebruik van andere Nederlandse (consumptie)voorzieningen, waarmee ze dus een significant interessantere bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving dan uw toernooi, dat met veel geweld en bombarie het land binnendringt, het deels overneemt en na enkele weken (in het ergste geval zelfs na enkele dágen, afhankelijk van de prestaties van het Nederlands Elftal) in diepe teleurstelling achter laat. Met nog eens extra gat in allerhande begrotingen op de koop toe. Gaten die bovendien nu al met moeite en vooral veel pijn gestopt moeten worden, door mensen die misschien graag met een biertje en een zak chips in de bank of de kroeg naar een potje voetbal kijken, maar die momenteel nét iets te veel moeten bloeden om u en de uwen als een sprinkhanenplaag over het land te willen zien trekken.

Met alle respect, waarde FIFA commissieleden, maar we zien van harte af van uw toernooi en wensen de Britten Russen er veel plezier mee.

Namens HollandBelgium Bid,

Bart Nijman